Keuliling Dam

Location

Nanggroe Aceh Darussalam 

Client

Ministry of Public Work Government of Indonesia

 

The Keuliling Dam was regarded as a green and sustainable project. In this project, in addition to its structural success, Wiratman also succeeded in water conservation and reforestation by irrigating unproductive land and converting it into rice fields. The dam was built using local materiel, so that materials transportation distance was shortened, therefore reducing its carbon emission. Moreover, in its construction no villages had to be moved.

The dam, which was designed to hold 17 million m³ of water with 228 hectares of flooded area, irrigates the fields in the Keuliling Hulu and Keuliling Hilir area. The Keuliling Dam was expected to eliminate the chronic scarcity of water in the Krueng Aceh Extension and Krueng Aceh Jreue and to irrigate the 4,790.5 hectares of rice fields.

Site observations found highly permeable soil 20 m deep and 800 m long along the axis of the dam. The soil condition necessitated the use of a special solution, which was the application of the innovation using the technology of the cut-off wall of plastic concrete, a combination of fine aggregates, bentonite and cement.

These plastic concrete piles were placed side by side like soldier piles used in constructing basements. The soldier piles of plastic concrete were positioned in such a way that it covered the entire permeable soil and effectively prevent water from leaking. The cut-off wall as a solution to prevent water leakage in the Keuliling Dam was the first applied in lndonesia.

ln addition to being one of the first constructions in lndonesia using plastic concrete, the dam was constructed entirely by lndonesian engineers. The project later achieved first place at the 2008 Construction Works Award, an annual Ministry of Public Works event, presented on December 3, 2008. The paper written on the construction of the Keuliling Dam also won the 2008 Construction Scientific Paper Award.